Varsova: Apeaa, kummallista, tyylikästä

Puolan kansallisooppera on osa Varsovan toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakennettua historiallista keskustaa. Myös illan ooppera Straszny dwór iskee syvälle maan, kaupungin ja Puolan kansan historiaan.

varsova pylväätVasemmalla pylväskäytävä tuntuu jatkuvan loputtomiin, suoraan edessä pylväitä taitaa olla pystyssä kolmessa kerroksessa. Ja kulman takana samat rivit jatkuvat. Aivan Varsovan keskustassa sijaitseva Teatr Wielki on kyllä komea laitos – jos kohta harmaana marraskuisena maanantaiaamuna tyhjän aukion laidalla vähän kuin muukin Varsova: kyllä tavallaan kaunis ja vaikuttava mutta jotenkin hankalasti sanallistettavalla tavalla apea – jonka tunnelman tämä alla oleva amatöörivalokuvani pyrkii vangitsemaan:

varsova ulkoa

Ei ole liioiteltua sanoa, että oopperaa Varsovassa on esitetty “alusta asti”: kerrotaan, että ensimmäiset oopperanäytökset kaupungissa järjestettiin jo 1620-luvulla. Italialaisen arkkitehdin Antonio Corazzin piirtämä Teatr Wielki rakennettiin 1825–1833. Kuten monet Varsovan keskustan maamerkit, sekin tuhottiin toisen maailmansodan pommituksissa lähes täydellisesti 1939 – ja kuten monet Varsovan keskustan maamerkit, sekin jälleenrakennettiin sodan jälkeen vanhan mallin mukaan, tosin oopperatalo sai jälleenrakennuksessa myös laajennusosia.

varsova näytösKun Puolan kansallisooppera palasi teatteritaloonsa vihdoin 1965, paluunäytöksenä esitettiin Stanisława Moniuszkęn ooppera Straszny dwór – vapaasti kääntäen “kirottu kartano”. Tuolloin elettiin neuvostovallan ja Varsovan liiton aikaa, joten puolalaisnationalistisen pläjäyksen – joka Straszny dwór todella on – piti piilottaa kansallismielinen viestinsä rivien väleihin. Tai niin teosta selitetään. Näin jälkikäteen katsoen viesti ei kyllä vaikuta kovin piilotetulta, päin vastoin. Ooppera huipentuu valtavaan masurkkanumeroon Puolan lipun punavalkoisissa asuissa (kuvassa) – mutta mennään itse teokseen tarkemmin vasta seuraavassa postauksessa.

varsova kattoTeatr Wielkiin ja sen historiaan voi tutustua oopperan nettisivujen “virtual tourilla”, ja erikoiseen mutta kyllä ehdottomasti näkemisen arvoiseen Straszny dwóriin – ilahduttavan modernina, brittiläisen David Pountneyn ohjauksena – Opera Platformin suorana lähetyksenä torstai-iltana 19.11.

Näin itse oopperan Varsovassa viime viikolla, ja seuraavassa postauksessa yritän koota omia ajatuksiani teoksesta. Avukseni jututin myös puolalaista oopperayleisöä – Teatr Wilkin yleisö oli monen roadtripin kaupungin oopperayleisöihin verrattuna paitsi erinomaisen tyylikkäästi pukeutunutta, myös silmiinpistävän nuorta.


 

varsova väliaikaTeatr Wielki in the centre of Warsaw has been in the middle of Poland’s history in many turns – as has Straszny dwór, the opera I saw (and tried to grasp) when visiting Teatr Wielki last week. The Opera Platform broadcasts Straszny dwór on the 19th of November.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/46/oopperar/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *