Riika: Ja kaiken keskellä seisoo oopperatalo

Riian “Valkoisen talon” pylväikössä ovat liehuneet natsiliput ja kiillelleet neuvostotähdet. Vierailu Latvian kansallisoopperaan on myös sukellus maan ja kaupungin historiaan.

riika 1Se saattoi olla Minnan syy. Kesällä 1837 24-vuotias Richard Wagner otti vastaan musiikillisen johtajan paikan Venäjän imperiumiin kuuluneessa Riian kaupungissa. Wilhelmine “Minna” Planer oli juuri jättänyt nuoren säveltäjän toisen miehen tähden, joten maisemanvaihdokselle taisi olla myös ulkomusiikillisia syitä. Joka tapauksessa Wagner päätyi Riian oopperan johtajaksi pariksi vuodeksi, ja tämän kunniaksi kaupungissa on vanhan oopperarakennuksen paikalla yhä hänen mukaansa nimetty katu.

Itse ooppera sen sijaan on muuttanut. Nykyinen Latvian kansallisooppera toimii vuonna 1863 avatussa komeassa oopperatalossa Opera Square -aukion ja kanaalin laidalla aivan Riian keskustassa. Valkopylväinen rakennus on riialainen maamerkki – ja riialaisille se oikea “Valkoinen talo”.

riika hist 2 riika hist 1

Ooppera on toiminut kulissina myös Latvian historian eri vaiheille. Oheiset kuvat on kaapattu oopperatalon historian kronikoivasta kirjasta Muzu bastions – Bastion of the muses. Ennen natsilippuja ja neuvostotähtiä talo herätti huomiota muun muassa Latvian ensimmäisillä sähkövaloilla. Ne asennettiin 1800-luvun lopulla tuhoisan tulipalon jälkeen. Samalla myös oopperan salin suuri kattoikkuna korvattiin koristeellisella umpikatolla – ennen sähkövaloa ooppera esitettiin täällä siis luonnonvalossa.

Oopperatalon viimeisin vaihe alkoi Latvian itsenäistyttyä Neuvostoliitosta 1991. Huonoon kuntoon päässeen rakennuksen peruskorjaus alkoi konsertilla, jossa sinfoniaorkesteri soitti suuren salin permannolle levittäytyneenä. Latvialaisyleisö kuunteli parvilla ulkotakeissaan seisten. Paikalla olleet kertovat, että konsertti oli vavahduttava kokemus.

riika 2Nyt oopperatalo on upeassa kunnossa. Salin koristeet on kullattu ja lämpiöt korjattu alkuperäisiä sävyjä etsien. Pitkästä historiasta muistuttaa näyttämön takaa suoraan kadulle laskeutuva, hevosille tarkoitettu jyrkkä lastauslaituri. “Vierailevien ryhmien teknikot ovat tästä raivoissaan”, latvialaiset naureskelevat oopperaansa esitellessään.

Ja nyökkäys Riian oopperahistorialle löytyy myös näyttämön yläpuolelta, salin oikeasta yläkulmasta. Siellä seinään on kiinnitetty Richard Wagnerin rintakuva, joka valaistaan aina, kun näyttämöllä tulkitaan säveltäjän myöhemmän uran hittejä.


Latvian National Opera – officially Latvijas Nacionālā Opera – inhabits a beautiful building in the heart of Riga. With it’s white pillars and handsome facade it’s easy to understand why this, for the Lettish, is the real “White House”. You can still catch LNO’s Valentina on The Opera Platform.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/46/oopperar/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *