Lontoo: Diiva sai palkkansa timanteissa

Oopperan suurten tähtien esiintymisessä yhdistyvät taiteellinen tulkinta ja tekninen virtuositeetti.

pattiOopperan ja oopperatalojen historia (ja kai nykypäiväkin) on täynnä suuria persoonallisuuksia – meitä tavallisia ihmisiä jotenkin kummallisempia näyttämöntäyttäjiä. Hyvä esimerkki näistä hieman eksentrisistä oman aikakautensa tähdistä on sopraano Adelina Patti, jonka rintakuva on esillä Lontoon Royal Opera Housen pääportaikossa.

Patti syntyi italialaiseen muusikkoperheeseen 1843, mutta teki elämänuransa pääasiassa Englannissa ja USA:ssa. Lontoon Royal Opera House oli yksi Pattin pääareenoista.

Giuseppe Verdin kerrotaan pitäneen Pattia ”yhtenä kaikkien aikojen parhaista laulajista”, ja Patti itsekin tunsi arvonsa. Hänen kerrotaan veloittaneen 5000 dollaria esiintymiseltä, etukäteen maksettuna. Patti hyväksyi maksutavoiksi käteisen, kullan tai timantit. Oopperamanageri Colonel Mapleson kertoo muistelmissaan, että Patti oli opettanut papukaijansa hokemaan ”Cash! Cash!” managerin saapuessa vierailulle.

Patti pidätti oikeuden päättää itse, viitsiikö osallistua harjoituksiin lainkaan. Lontoon-näytöksiin hän saapui maaseutulinnaltaan yksityistä rautatietä pitkin, ja rautatieasemalta Royal Opera Houselle toisinaan yläosattomien miesten vetämissä kärryissä. Kun Patti 1900-luvun alkuvuosina esiintyi viimeisen kerran ROH:n näyttämöllä, puvussa oli niin paljon timantteja, että Pattia (tai pukua) vartioi näyttämöllä kaksi kuorolaiseksi naamioitua turvamiestä.

Mihin Pattin maine ja menestys sitten perustuivat? Ilmeisesti hänen korkea sopraanonsa tosiaan oli vertaansa vailla – vaikka ääni myöhempinä vuosina tummuikin. Kriitikko Rodolfo Celletti kuvailee Pattin ääntä näin: “Her voice was a technical marvel. The staccatos were marvels of accuracy, even in the trickiest intervals, her legato was impressively smooth and pure; she connects the voice from note to note, phrase to phrase, lifting and gliding with an exceptional virtuosity. Her chromatic scale was deliciously sweet, and her trill was wonderful and solid.”

Mielipiteen voi muodostaa myös itse – Pattin levytyksiä on säilynyt jälkipolville:

Taiteenlajina oopperassa on kyse myös tästä: virtuositeetistä. Pattin ja muiden oopperahistorian suurnaisten ja -miesten myyttinen maine perustuu diivan elkeiden ja hauskojen pikkutarinoiden lisäksi häikäisevään taitoon. Sikäli ooppera hetkittäin lähestyy urheilusuorituksen seuraamista. Taiteellisen tulkinnan lisäksi laulajan suoritus tekee vaikutuksen ihan vain teknisellä hämmästyttävyydellään.

Hurjaksi kokemus menee, kun nämä kaksi yhdistyvät. Kun ooppera-aaria on yhtä aikaa teknisesti ihmeellinen suoritus (”Miten ihmisestä voi lähteä tuollainen ääni?”) ja aidosti koskettava, sydämeenkäyvä tulkinta. Tämän yhdistelmän tunnistaa maallikkokin.

Kaipa diiva silloin on timanttiensa arvoinen.


A sculpture in the corridor of the Royal Opera House had me discover the story (and voice!) of Adelina Patti, a true diva of her time.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/46/oopperar/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *