Madrid: Ooppera keskellä kaupunkia – ja bravo-huutojen suuri huijaus

Teatro Realissa kannattaa vilkaista muuallekin kuin näyttämölle – esimerkiksi sen alle.

madrid operapihaltaOopperatalo Teatro Real on seissyt Madridin keskustassa 1850-luvulta asti. Loistavalla paikalla; talon mukaan nimetyn metroaseman ja sen avanneen kuningatar Isabella II:n mukaan nimetyn aukion kulmalla Teatro Real sijaitsee aivan Madridin ytimessä. Hauskalla tavalla muun kaupungin elämä tosiaan tulee aivan oopperataloon kiinni: illan esityksen jälkeen oopperasta valuvan yleisön ottavat vastaan breikkarit, temppupyöräilijät – ja naapuritalon baarien terassit.

Oopperatalon ovet tosin ovat olleet sen historian varrella useaan otteeseen kiinni – viimeksi vuosikausia 1990-luvulla kun taloa modernisoitiin. Loistava sijainti on haaste oopperan näyttämötekniikalle: ahtaasta tontista johtuen näyttämön vierille ei voitu alun perinkään rakentaa “siipiä”. Tästä johtuen näyttämön väistötiloja piirreltiin talon alle jo 1930-luvulla – ja louhintatyöt aloitettiinkin. Homma tyssäsi kuitenkin esiin purskahtaneeseen pohjaveteen.

“Talon alla virtasi joki. Täällä liikuttiin soutuveneellä”, oopperataloa nyt vierailijoille esittelevä Fernando Rodriguez kertoo.

madrid operakaavioSuunnitelma maanalaisista tiloista päästiin toteuttamaan vasta 60 vuotta myöhemmin – ja lopputulos tekeekin teatteri- ja oopperamaallikkoon vaikutuksen. Teatro Realin suuren salin alle on louhittu tilat viidelle kiertävälle näyttämölle, eräänlaiselle valtavalle hissille (Tekniikka on tuotu Saksasta. Teatro Realin kaaviokuvassa näyttämö ja sen neljä väistötilaa on väritetty siniseksi.). Kun lavasteita pitää vaihtaa, näyttämöt vaihtavat paikkaa kuin siipirataslaivan rattaat. Samanlainen tekniikka on käytössä kuulemma Kööpenhaminassa (ehkä tätä blogia lukevat Kansallisoopperan näyttämöteknikot osaavat korjata jos olen väärässä).

Muuten Teatro Real henkii portaikkoineen, taidekokoelmineen, valtavine vaakunamattoineen ja samettiverhoineen pitkää historiaansa. Kuninkaallisen aition omat lämpiötilat pidetään nykyisin lukossa siellä säilytettävien arvomaalausten tähden (mikä on pieni harmi: Isabella II:n henkilökohtainen täystummanpunainen vessa on näkemisen arvoinen). Sen sijaan alun perin hoville rakennetut (ja sisustetut!) enimmäisen parven tason lämpiötilat ovat avoinna kaikelle oopperakansalle. Jos illan ooppera sattuu Madridin-matkallasi olemaan loppuunmyyty, kannattaa oopperataloon käydä tutustumassa päiväaikaan järjestettävillä kiertokäynneillä, vaikka vain hovilämpiöiden gobeliinien tähden.

madrid operalämpiö madrid operakuninkaallinen

Lipuista illan näytökseen saa pulittaa aika suolaisen hinnan: permannon parhaista paikoista lähes 400 euroa. Ylimmän parven “opiskelijapaikoille” pääsee parilla kympillä, “mutta sieltä ei näe mitään”, tokaisee Fernando Rodriguez.

Rodriguez itse pääsi oopperan maailmaan nuorena poikana istumalla näytöksissä “huutokuorolaisena”. Paikallista nuorisoa rekrytoitiin ilmaisia oopperaesityksiä vastaan ripottautumaan ympäri salia ja käskystä huutamaan bravota tai johtamaan “spontaaneja” aplodeja esiintyjille. Joskus, Rodriguez kertoo, määrättiin myös järjestämään jokin hässäkkä katsomossa määrätyllä hetkellä, kun sävellyksessä tuli illan laulajalle liian vaikea nuotti. Huutokuoron järjestämän kolinan tai mölinän tähden maksavalta yleisöltä jäi epäpuhdas ääni huomaamatta.

madrid operailtaNäin ooppera keskellä kaupunkia kasvatti elinikäisiä oopperan rakastajia. Nyt jo harmaahapsinen Rodriguez luennoi oopperatalosta ja rakkaasta taiteenlajistaan sädehtivin silmin miltei kahden tunnin ajan. Miehen uusin suosikki muuten on Kaija Saariaho.

(Kuvassa Teatro Real yöllä La traviatan jälkeen. Raportoin näiltä oopperatripeiltä kuvin myös Instagramissa: @oopperabaletti)


First stop of this Opera Road Trip was Madrid and it’s Teatro Real. The opera house was originally opened 1850, but has been closed many times during it’s long history. The last renovation was carried out between 1991 and 1997. It was then that the opera got it’s clever “stage elevator”: behind and under the main stage was built a rotation of four alternate stages (see graph above).

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/46/oopperar/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

One Comment on “Madrid: Ooppera keskellä kaupunkia – ja bravo-huutojen suuri huijaus

  1. Oi mä olen huikean hyvä järjestämään hässäkkää! Voinko ilmoittautua Kansallisoopperaan yleiseksi hässäkänjärjestäjäksi joka näytökseen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *